TRADIČNÁ ZABÍJAČKA V ČEMERI
Dobre chovaného brava obetovali na podujatí Slovenskej samosprávy v Čemeri 14. decembra. Samospráva totiž už tretí raz usporiadala tradičnú zabíjačku na dvore Slovenského domu. Členovia miestnych folklórnych skupín predviedli pri tejto príležitosti nielen kroj, ktorý sa používal v tieto dni voľakedy, ale aj náradie.
Ráno o ôsmej začal po zaklatí brava pracovať mäsiar a za aktívnej účasti miestnych posíl pripravovali jednotlivé druhy mäsa do polievky, plnenej kapusty, huriek a klobás. Na večeri, ktorá bola zároveň podujatím na záver roka, vystúpili folklórne skupiny. Predsedníčka slovenskej samosprávy Alžbeta Szabová sa každému poďakovala za celoročnú činnosť.
Po celý deň bola otvorená „slovenská kuchyňa“, kde záujemcom ponúkali nielen zabíjačkové špeciality, ako mozoček s vajcami, hurky, klobásy, ale aj tradičné miestne špeciality: gerhene a langoše. Na zahriatie ponúkali varené víno a horúci čaj.
Aj tento rok pripravili v rohu dvora betlehemskú dedinku s figurínami v životnej veľkosti. Okrem toho bola sprístupnená zbierka zachytávajúca miestnu históriu, zariadená na Štedrú večeru a obuvnícka dielňa.
A. Szabová (ef)