Tradičná zabíjačka v Čemeri - L'udové noviny
Kedysi sa zabíjačky robili takmer v každej rodine, dnes to už býva výnimkou. Nájdu sa však obce, kde organizujú zabíjačky tradičným spôsobom. Jednou z nich je Čemer, kde sa miestni Slováci rozhodli, že ukážu záujemcom, ako vyzerali niekdajšie zabíjačky.
Veselý spev, ľudová hudba, dobrá nálada a kulinárske špeciality - to všetko patrí k tradičnej dedinskej zabíjačke. Spomenuté elementy nechýbali ani v Čemeri, kde mali v druhú decembrovú sobotu Slováci vo dvore Slovenského domu plné ruky práce už od skorého rána. Kým chlapi predvádzali svoju šikovnosť a silu pri skolení stopäťdesiatkilogramového brava, ženy núkali záujemcov domácou pálenkou a zákuskami. Potom nasledovalo spracovanie mäsa na tradičný spôsob. Po očistení brava ženy podľa receptov svojich starých mám urobili jaternice, tlačenku a pečienku. Samozrejme, na večeru podávali aj výbornú čemerskú mäsovú polievku, plnenú kapustu, pečenú klobásu a hurky (jaternice), ktoré Čemerčania robili podľa miestnych zvykov.
Večera bola vhodnou príležitosťou na to, aby Čemerčania zablahoželali dirigentovi zmiešaného zboru Vox Animi Lászlóovi Takáčovi k jeho sedemdesiatinám. Jubilant dlhé roky spolupracuje s Folklórnym spolkom Furmička. V mene tanečníkov a miestnej slovenskej samosprávy ho tortou prekvapila predsedníčka voleného zboru Alžbeta Szabová, ktorá zároveň poďakovala všetkým aktivistom za celoročnú obetavú prácu.
Andrea Szabová Mataiszová