Tradičná Zabíjačka v Čemeri - 2019
TRADIČNÁ ZABÍJAČKA V ČEMERI
Oživovanie tradícií sa všeobecne hodnotí pozitívne, radostné pocity však nezdieľal s ostatnými dobre vypasený brav, ktorý sa v decembri ocitol na dvore Domu čemerských slovenských tradícií. Čemerská slovenská národnostná samospráva tu opäť holdovala tradičnej zabíjačke.
Na stále obvyklej, avšak oproti minulosti predsa len zriedkavejšej miestnej udalosti čemerské skupiny zachovávajúce tradície predstavili záujemcom tradičné oblečenie, zabíjačkové náradie a staré metódy spracovania ošípanej.
Ráno o siedmej mäsiar za aktívnej spolupráce pomocníkov rutinnými pohybmi zarezal 200-kilogramové prasa a prichystal ho na opaľovanie. Do čistenia, rozoberania a spracovania zvieraťa sa zapojili už aj ženy a väčšie deti. Mäsová polievka, plnená kapusta a hurky i klobásy boli raz-dva hotové. Čemerské tradície so záujmom sledovali aj prítomní žiaci slovenskej národnostnej triedy miestnej základnej školy.
Počas celého trvania podujatia aj tentoraz bola v prevádzke slovenská kuchyňa, kde hostia mohli ochutnať rôzne „prasaciny“ ako mozoček s vajcom, hurky a klobásy, i charakteristický čemerský pokrm, gerhene. Proti zime sa prítomní bránili horúcim čajom a koreneným vareným vínom. Popri miestnej historickej expozícii malého sedliackeho domu si záujemcovia mohli pozrieť aj výstavu starých zabíjačkových náradí.
Alžbeta Szabová – zp
Foto: Zsolt Bellu
s