SLADKÁ SOBOTA V ČEMERI
Pampúchy, fánky, koláče zo sadlového a z kysnutého cesta. Sladká vôňa sa prenášala 7. februára v Kultúrnom dome S. Petőfiho v Čemeri, kde sa uskutočnil 16. ročník súťaž v pečení koláčov zo sadlového a kysnutého cesta. Súťaž od minulého roku je rozšírená aj o súťaž vo varení lekvárov a džemov.
Je to podujatie, ktoré už roky privábi počas fašiangového obdobia množstvo záujemcov. Charakteristickou črtou podujatia je, že sa tu pripravujú sladkosti bez umelých prísad, tak, ako sa to robievalo za čias našich starých mám.
Hoci bolo viacej skupín, ktoré piekli šišky, nechýbali ani tradičné chute, ako napríklad strom života, ktorý sa pripravuje z cesta ako herovky a pečú sa vo forme. Bolo možné nielen priniesť z domu už upečené sladkosti, ale aj piecť ich na mieste.
Nadšenie účastníkov sa prenieslo aj na publikum. Viacej skupín zostavili členovia maďarskej tanečnej skupiny Csicsörke, členovia Klubov komunikácie a záhradníkov vytvorili spoločnú skupinu a súťažiaci za Slovenský dom v Čemeri piekli sladkosti v ľudovom kroji a takto predstavili fortiele prípravy sadlového cesta. Členovia ostatných skupín na zachovávanie tradícií, ako napríklad tanečníci Furmičky, Nevädze z Kerepešu a speváckej skupiny L. Bálóa zasa predviedli prekrásny program na javisku.
Nebola by súťaž, keby nebol porotca, ktorým bol aj v tomto roku svetoznámy šéfkuchár György Hargitai, ktorý už dlhší čas býva v Čemeri.
(A. Szabová - ef)
Foto: autorka